Er zijn enorm veel verschillende houtsoorten. Om het onderscheid en overzicht te bewaren worden deze soorten vaak in twee categorieën onderverdeeld: naaldhout en hardhout. In dit artikel vertellen we je welke soorten hout onder deze categorieën vallen.
Naaldhout
Zoals de naam al aangeeft, komt naaldhout van naaldbomen. Het hout van deze bomen is eenvoudig te bewerken en wordt daardoor veel binnenshuis gebruikt. Maar wanneer naaldhout geïmpregneerd wordt, kan het ook buitenshuis gebruikt worden. Onder de categorie naaldhout vallen diverse houtsoorten. Bijvoorbeeld grenen, vuren en red cedar.
Grenen
Grenen is in Nederland enorm populair. De kern van het hout heeft een roodachtige kleur terwijl het spinthout (het gedeelte tussen het kernhout en de bast van de boom) een lichte kleur heeft. Daardoor ontstaat er een mooi contrast in het hout.
Leuk weetje: in het verleden is grenen vaak gebruikt om gangen in bijvoorbeeld steenkolenmijnen te bouwen. De reden hiervoor was dat het hout een krakend geluid produceerde voordat het daadwerkelijk brak. Ideaal voor als je in een mijn werkte!
Vuren
Vuren is gemaakt van de fijnspar en is, net zoals grenen, populair in Nederland. Het hout heeft een bleke tot witachtige gele kleur, maar als het langdurig aan licht wordt blootgesteld kan het hout geelbruin worden. Wil je de kenmerkende kleur dus behouden, dan is het belangrijk om het hout van een afwerklaag te voorzien. Het nadeel van vuren is dat het niet goed tegen vocht kan, daarom is het belangrijk om het hout te impregneren, zodat je dit nadeel ondervangt en het hout langer goed blijft.
Red Cedar
Deze houtsoort heeft een mooie kleurenvariatie, variërend van lichtgeelbruin tot donker roodbruin. Hoewel de kleuren in een boomstam kunnen verschillen, worden de verschillen met de tijd minder groot. Red cedar is bijzonder goed geschikt om buitenshuis te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het maken van tuinhekken. Net zoals bij vuren is het belangrijk dat je het hout behandeld om verkleuring tegen te gaan.
Hardhout
Hardhout wordt van loofbomen gemaakt, oftewel: bomen met bladeren. Het hout is duurzamer dan naaldhout en wordt veel buitenshuis toegepast. Enkele voorbeelden van houtsoorten die van loofbomen worden gemaakt, zijn: eiken, iepen en berken
Eiken
Eikenhout heeft een geelbruine tot donderbruine kleur en is zowel handmatig als machinaal goed te bewerken. Omdat je het hout goed kunt bewerken en eikenhout stevig is, wordt het breed toegepast, onder andere in de scheeps- en meubelbouw. Ook kun je kozijnen, deuren en vloeren van eikenhout maken.
Iepen
Iepenhout wordt met name gebruikt om meubels voor gebruik binnenshuis te maken. Het is een stevige houtsoort met een mooie uitstraling. Dat is te danken aan de licht tot donkerbruine kleur waar soms een groenachtige glans doorheen zit. Het spinthout heeft een geelwitte kleur.et Het
Berken
Berkenhout heeft een wit tot lichtbruine kleur en kun je eenvoudig herkennen aan de zwarte pitjes in het hout (ook wel mergvlekken genoemd). Omdat het hout eenvoudig te bewerken is, wordt het vaak gebruikt om meubels en triplexplaten van te maken.
Hout en duurzaamheid
Hoewel de eigenschappen van een houtsoort bepalen wat je ermee kunt maken, is het ook belangrijk dat je bij je keuze voor een houtsoort nagaat of het hout dat je wilt kopen een verantwoorde herkomst heeft. Om hier meer duidelijkheid over te geven, zijn er wereldwijd twee internationale keurmerken uitgegeven: FSC en PEFC.
Het doel van de keurmerken is om bossen duurzaam te beheren en te exploiteren, zodat het aantal bomen in de bossen behouden blijft. Hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen kun je aan de logo’s van de keurmerken herkennen. Dat logo hoeft overigens niet op het hout zelf te staan, maar vind je vaak terug op de factuur.
Wil je meer weten over de keurmerken? Bezoek dan de onderstaande websites.