• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend met vloerverwarming combineren. Dit is een gelaagde vloer met een toplaag van massief hout. De andere lagen zijn van kruislings verlijmd multiplex gemaakt.

Met lamelparket kun je alle kanten op. De toplaag die de uitstraling aan de houten vloer geeft, kan van verschillende houtsoorten worden gemaakt. Eikenhout is daarbij de meest toegepaste houtsoort.

Dat komt onder andere door het natuurlijke en tijdloze karakter en de vele mogelijkheden om eikenhout af te werken. Doordoor past de vloer bij uiteenlopende interieurinrichtingen.

Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Wanneer je een houten vloer met vloerverwarming wilt combineren, kun je ervoor kiezen om de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming te gebruiken.

Kies je voor hoofdverwarming, dan kun je de radiatoren en leidingen in de ruimte verwijderen. Daarmee creëer je ruimte en rust. Bovendien wordt je lichaam direct via de vloer verwarmd, waardoor het wooncomfort toeneemt.

Kies je voor bijverwarming, dan combineer je de vloerverwarming met radiatoren of convectoren. Het voordeel hiervan is dat de vloer gelijkmatiger wordt verwarmd, dan wanneer je de ruimte alleen met radiatoren of convectoren zou verwarmen. Hierdoor krimpt en zwelt de houten vloer minder. Bovendien wordt de ruimte iets sneller warm dan wanneer je de ruimte alleen via de vloer verwarmd.

Vloerverwarming en het stookprotocol

Voordat je een houten vloer legt, moet je het zogenoemde ‘stookprotocol’ volgen. Door dat te doen voorkom je grote temperatuurwisselingen en breng je de werkvloer waarop de houten vloer straks wordt gelegd in optimale conditie.

Het volgen van het stookprotocol duurt ongeveer 14 dagen, waarbij je de volgende stappen doorloopt:

  • Op de eerste dag verwarm je de werkvloer met een watertemperatuur van 20 graden.
  • Vervolgens verhoog je de watertemperatuur iedere 24 uur met 5 graden, waarbij de instroomtemperatuur van het water niet hoger mag worden dan 45 graden.
  • De maximale temperatuur (45 graden) moet minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte worden aangehouden. Dus stel: je werkvloer is 3 centimeter dik, dan moet je de maximale temperatuur 3 dagen aanhouden. Daarna bouw je de temperatuur weer geleidelijk af.
  • Wanneer je houten vloer gelegd wordt, moet de werkvloer een temperatuur van tussen de 15-18 graden hebben. Dat is gelijk aan een watertemperatuur van circa 20 graden. Houd deze temperatuur tenminste 5 dagen aan, nadat de vloer is gelegd en afgewerkt.
  • Verhoog de temperatuur vervolgens met 2 graden per dag, tot een instroomtemperatuur van het water van maximaal 45 graden.
  • Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur moet worden herhaald bij de start en het eind van het stookseizoen. Zorg er daarbij voor dat de dag- en nachttemperatuur weinig van elkaar verschillen.

De voordelen van een houten vloer met vloerverwarming

Het stookprotocol lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt in de praktijk reuze mee. In feite pas je de temperatuur gedurende 14 dagen een aantal keren aan. That’s it.

Nadat je het stookprotocol hebt doorlopen kun je volop genieten van de voordelen van een houten vloer met vloerverwarming. Denk aan voordelen zoals:

  • Een hoog wooncomfort. Als je bijvoorbeeld uit bed stapt geeft het een fijn gevoel als de vloer niet koud aanvoelt. Een houten vloer met vloerverwarming in de slaapkamer is daarom een aanrader. Als je de vloer in de andere vertrekken laat leggen is het immers een kleine moeite om de vloer ook naar de slaapkamer door te trekken.
  • De gelijkmatige verdeling van de warmte zorgt ervoor dat er geen koude hoeken of temperatuurverschillen in de ruimte zijn.
  • Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan creëer je rust en ruimte, doordat de radiatoren verwijderd kunnen worden.
  • De aanvoertemperatuur van het water is lager dan bij het gebruik van radiatoren. Daardoor hoef je minder hard te stoken. Dat is gunstig voor je portemonnee.
  • Houten vloeren zijn bijzonder goed schoon te maken en te onderhouden.
  • Vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis, daardoor is de kans op schimmelvorming kleiner.
  • Een echte houten vloer is duurzamer dan een vloer van laminaat, tapijt, natuursteen of PVC. Dat komt onder andere doordat hout een hernieuwbare bron is.

Meer weten over houten vloeren met vloerverwarming?

Bezoek dan een specialist in houten vloeren voor advies. Wil je voorafgaand aan een bezoek aan een showroom eerst meer weten? Bezoek dan eens de website van Uipkes voor meer informatie over houten vloeren met vloerverwarming.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket

Als je in Google zoekt op ‘wat kost


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!