Door te veel vocht kan je houten vloer verkleuren, gaan schimmelen en zelfs kromtrekken. Een waterlekkage door bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding  is dan ook de nachtmerrie van iedereen die een houten vloer in zijn woning heeft liggen. Maar wat als die nachtmerrie werkelijkheid wordt en je waterschade aan je houten vloer hebt? Neem dan de volgende stappen:
Stap 1: maak foto’s
Wellicht is het maken van foto’s niet het eerste waar je aan denkt als je waterschade hebt. Toch is het maken van foto’s een belangrijke eerste stap. Je verzekeringsmaatschappij wilt namelijk waarschijnlijk foto’s van de waterschade zien.
Stap 2: droog je vloer
Nadat je de foto’s hebt gemaakt, is het zaak om de vloer zo snel mogelijk te drogen. Gebruik hiervoor schone handdoeken, omdat in gebruikte handdoeken soms vuil kan zitten dat de vloer kan beschadigen. Heb je onvoldoende handdoeken? Gebruik dan een dweil. Maak vervolgens weer een aantal foto’s voor je verzekeraar als je de vloer hebt gedroogd.
Stap 3: bel je verzekeraar
Pak je polis erbij en neem contact op met je verzekeraar. In veel gevallen ben je voor waterschade verzekerd. Waterschade aan je houten vloer valt onder de inboedelverzekering of opstalverzekering.
In principe valt alles in huis dat is mee te nemen onder de inboedelverzekering. Alles dat nagelvast zit valt onder de opstalverzekering. Maar laat door je verzekeraar uitzoeken wat voor jouw vloer van toepassing is als je beide verzekeringen hebt.
Je verzekeraar kan besluiten om een schade-expert langs te laten komen om de waterschade op te nemen. Wacht daarom met het laten herstellen van de schade, totdat je hier van de verzekeraar toestemming voor hebt gekregen. Vraag of ze de toestemming schriftelijk of per e-mail kunnen bevestigen, inclusief de gemaakte afspraken. Denk aan de werkzaamheden die gedekt zijn en welk bedrag wordt vergoed.
Stap 4: schakel een houten vloeren specialist in
Wanneer je van de verzekeraar toestemming hebt gekregen om de vloer te laten herstellen, kun je een houten vloeren specialist inschakelen om een offerte voor het herstel uit te brengen.
Afhankelijk van de ernst van de waterschade moet de vloer (gedeeltelijk) vervangen worden. Maar bij beperkte schade volstaat het soms om de vloer alleen te schuren en te lakken. Maak hierover duidelijke afspraken met de vloerenspecialist, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.
Stap 5: vergeet je buren niet te informeren
Waterschade aan je houten vloer is heel vervelend, maar vergeet niet dat je buren ook schade kunnen hebben als gevolg van de lekkage. Zeker als je in een appartement woont, is de kans groot dat het vocht via het plafond doortrekt naar de woning van je buren.
Vergeet dus niet om je buren te informeren over de waterschade en informeer je verzekeraar als de buren schade hebben geleden. Maak foto’s van de schade en zet deze naar je verzekeraar door. Zo laat je in ieder geval zien dat je je buren niet aan hun lot overlaat. Dat is wel zo sociaal.