Als je in Google zoekt op ‘wat kost een houten vloer’ word je niet veel wijzer. De prijzen per m2 lopen flink uiteen, dus wat is nu een normale prijs? Het antwoord: dat hangt van een aantal factoren af. Dit zijn die factoren:

 • Het type houten vloer
 • De houtsoort
 • De breedte en dikte van de houtlaag
 • Herkomst en kwaliteit van het hout
 • De afwerking van de vloer
 • Optioneel: het laten leggen van de vloer
 • Het type houten vloer

  Een houten vloer is leverbaar als lamelparket of als een massief houten vloer. Lamelparket is goedkoper dan een massief houten vloer en bestaat uit meerdere lagen, waarbij de toplaag van hout is gemaakt. Zoals de naam al aangeeft bestaat een massieve vloer uit één dikke laag hout, waardoor de prijs per m2 hoger uitvalt.

  Vloerverwarming

  Massief hout wordt bij het leggen vastgelijmd aan de ondervloer en kun je niet met vloerverwarming combineren.

  Lamelparket kan zwevend worden gelegd en is uitstekend geschikt om met vloerverwarming te combineren. Lees meer over houten vloeren en vloerverwarming.

  Houten vloer met vloerverwarming

  De houtsoort

  Een tweede factor die de prijs van een houten vloer per m2 bepaalt is de houtsoort. Houtsoorten uit Europa, bijvoorbeeld Frans Eiken, zijn vaak goedkoper dan tropische houtsoorten, zoals Jatoba.

  Het beste is om voor ruimtes waarin veel gelopen wordt hardere houtsoorten te gebruiken, zodat de kans op beschadigingen kleiner is. Eikenhout is hier een voorbeeld van, mede daardoor is deze houtsoort populair in Nederland.

  De breedte en dikte van de houtlaag

  Naast de houtsoort speelt de breedte en de dikte van de houtlaag (de bovenste laag van de plank) een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs per m2. Hoe breder en langer de planken van de vloer zijn en hoe dikker de houtlaag is, hoe hoger de prijs.

  Dat heeft te maken met het feit dat voor brede planken grotere bomen nodig zijn. Grote bomen zijn logischerwijs duurder dan kleine bomen. Naast dat grote en brede planken een mooie uitstraling hebben, bieden ze een andere voordeel: ze gaan langer mee. Door de dikke houtlaag is het namelijk mogelijk om de vloer na 5 tot 10 jaar opnieuw te schuren en af te werken, zodat hij er weer als nieuw uitziet!

  Het opnieuw schuren en afwerken van houten vloeren kan zowel met een massief houten vloer als met lamelparket. Maar let op: hoe dunner de houtlaag, hoe minder vaak je de vloer kunt schuren en afwerken.

  Herkomst en kwaliteit van het hout

  Al jarenlang wordt de Europese markt overspoeld door houten vloeren die afkomstig zijn uit Azië. Met name uit China. Prijstechnisch zijn de vloeren interessant. Ze zijn vaak vijfentwintig tot vijfendertig procent goedkoper dan vloeren die uit Europa afkomstig zijn.

  De lage prijzen zijn niet alleen het gevolg van lagere lonen. Ook de manier waarop de houten vloeren worden gemaakt is anders dan in Europa. Een houten vloer uit China is meestal samengesteld uit diverse eikensoorten die de Chinezen uit allerlei landen importeren.

  Voor de productie van goedkope houten vloeren wordt voor de toplaag vaak gebruik gemaakt van spinthout, in plaats van kernhout. Het nadeel van spinthout is dat het zachter is. Het is namelijk gemaakt van hout dat tussen de bast en het kernhout van een boom zit. Het zachtere hout is gevoeliger voor schimmels en beschadigingen.

  Daarnaast is het droogproces van het hout vaak ingekort, waardoor de kwaliteit van de vloer verder afneemt. Het gevolg: een vloer die minder lang mee gaat en minder mooi oogt. Spinthout heeft namelijk minder mooie houttekeningen dan het kernhout.

  Al met al raden we je aan om bij de aanschaf van een houten vloer altijd naar de herkomst van het hout te vragen.

  De afwerking van de vloer

  Een houten vloer kan op 3 manieren worden afgewerkt.

  1. Oliën
  2. Lakken
  3. Roken

  Met name oliën biedt veel mogelijkheden om de houten vloer te kleuren. Het afwerken van de houten vloer is noodzakelijk om het hout te beschermen tegen vuil en vloeistoffen.

  Afhankelijk van welke afwerking je kiest, bestaat het afwerken van een houten vloer uit 3 tot 7 stappen.

  Het aantal stappen beïnvloedt logischerwijs de prijs per m2 van de houten vloer.

  Houten vloer met olie afwerken

  Het laten leggen van de vloer

  Het leggen van houten vloeren is een vak apart. Zeker als je voor een stijlvol legpatroon kiest, zoals het Versailles patroon of het populaire visgraat patroon. Het laten leggen van een houten vloer kost logischerwijs geld, waardoor de prijs voor de vloer hoger uitvalt. Lees meer over de kosten van een visgraat vloer.

  Oriënteer je goed

  De aanschaf van een houten vloer is voor veel mensen een grote uitgave. Daarom raden we je aan om bij diverse houten vloeren speciaalzaken langs te gaan en je goed te oriënteren op de mogelijkheden en de prijzen.

  Daarnaast kun je online met tools zelf de prijs voor je nieuwe vloer uitrekenen. Bijvoorbeeld in de webshop van Uipkes. Zo krijg je een totaalbeeld van het aanbod en de kosten voor een houten vloer. Succes!


  Gerelateerde artikelen

  Is je houten vloer niet meer te herstellen?

  Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

  Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


  Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!