Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die zijn opgebouwd uit meerdere lagen met een toplaag van massief hout die met een slijtvaste olielaag wordt afgewerkt. De toplaag van lamelparket wordt daarom ook wel de slijtlaag genoemd. De onderlaag bestaat uit berkenmultiplex. Om de lagen aan elkaar vast te maken, worden ze samengeperst.

Wat zijn de voordelen van lamelparket?

  • Doordat de onderlaag van Berkenmultiplex is gemaakt, is de vloer geschikt om op de vloerverwarming aan te brengen.
  • Lamelparket kan ‘zwevend’ (zonder lijm of spijkers) worden gelegd. Dit zorgt voor een uitstekende geluidsreductie, waardoor de vloer ook geschikt is voor appartementen waarbij een geluidsnorm moet worden nageleefd. Informatie over wetgeving m.b.t. geluidsoverlast vind je hier.
  • Je kunt de vloer meerdere keren schuren en (optioneel) een andere kleur geven als je kleurwensen zijn veranderd. De vloer kan hierdoor jarenlang meegaan.
  • Doordat alleen de bovenste laag van lamelparket van massief hout is gemaakt, is er minder hardhout nodig dan voor een vloer die volledig uit hardhout is gemaakt. Daardoor is de vloer minder belastend voor het milieu.

Kwaliteitsverschillen

De kwaliteit van lamelparket kan flink verschillen. Zo zijn er naast kwaliteitsvloeren die onder andere in Nederland geproduceerd worden ook vloeren uit China verkrijgbaar. De kwaliteit van dergelijke vloeren is vaak minder goed doordat:

  • De onderlaag van dwarsliggende houten lamellen is gemaakt. De kwaliteit van een dergelijke laag is minder goed dan een laag die van berkenmultiplex is gemaakt.
  • De gebruikte lijm meestal niet waterbestendig is. Daardoor kunnen de lagen van de vloer op termijn loslaten, wat de levensduur van de vloer verkort.
  • De toplaag van de vloer in sommige gevallen van verschillende soorten eikenhout en van spinthout (het gedeelte tussen de kern en de bast van de boom) wordt gemaakt. De patronen in het hout kunnen daardoor minder mooi zijn.

Legpatronen

Lamelparket kun je niet alleen in het bekende ‘plankenpatroon’ leggen, waarbij de planken recht op elkaar aansluiten. Er zijn ook andere mooie patronen mogelijk zoals de visgraat, de Hongaarse punt en het Versailles legpatroon.

Visgraat

Het visgraat legpatroon herken je aan de korte planken die schuin en haaks tegen elkaar worden gelegd, waardoor het patroon van een visgraat ontstaat.

Hongaarse punt

Bij dit legpatroon worden de planken onder een hoek van 60 graden tegen elkaar gelegd, waarbij de planken schuin worden afgezaagd. Dit zorgt voor een herkenbare ‘sergeantstreep’ in het patroon.

Versailles

De planken worden in een diagonaal vlechtpatroon verwerkt, waarbij ieder vlechtwerk met een vierkant kader van eikenhout wordt omlijnt. Daardoor ontstaat er een mooi tegelpatroon dat de ruimte een chique uitstraling geeft.

Meer informatie over lamelparket?

Lamelparket biedt vele voordelen en mogelijkheden voor mooie legpatronen. Bovendien zijn er verschillende soorten lamelparket verkrijgbaar, waardoor je de houten vloer in je gehele woning kunt toepassen. Zelfs in je badkamer. Ga voor meer informatie naar een speciaalzaak in houten vloeren, zoals Uipkes.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!