Als je in de bouwmarkt bent geweest, heb je de term vast wel eens voorbij zien komen: geïmpregneerd hout. Maar wat is geïmpregneerd hout precies en wat is impregneren? Het impregneren van hout is een behandeling met impregneermiddel die wordt uitgevoerd om het hout duurzamer te maken.

Dus om de levensduur te verlengen. De beschermde laag biedt namelijk jarenlange bescherming tegen bacteriën, schimmel en insecten. Voor sommige houtsoorten is het noodzakelijk om ze te impregneren voordat je ze buiten kunt gebruiken.

Hoe wordt hout geïmpregneerd?

Hout kan op twee manieren geïmpregneerd worden: door middel van de zogenoemde ‘dompeltechniek’ of met de ‘hogedruktechniek’.

Impregneren met de dompeltechniek

Met de dompeltechniek wordt het te behandelen hout in een groot bad met impregneermiddel ondergedompeld. Het hout wordt doorgaans een klein half uur in het middel gehouden, om ervoor te zorgen dat het zo goed mogelijk in het hout kan trekken.

Impregneren met de hogedruktechniek

Bij deze techniek wordt het hout geïmpregneerd door gebruik te maken van hogedruk en vacuüm. Het hout wordt meestal in een ketel gedaan die vacuüm wordt getrokken. Daarna wordt het impregneermiddel aan de ketel toegevoegd.

Door het vacuümeffect ontstaat er een hogedruk, waardoor het middel in het hout wordt gedrukt. De techniek met de hogedruk levert een beter resultaat op dan de dompeltechniek.

Wat zijn de voordelen van geïmpregneerd hout?

Zoals gezegd zorgt het impregneren van hout voor bescherming tegen schimmels, bacteriën en insecten. Andere voordelen zijn:

  • Het hout is waterafstotend
  • Je kunt geïmpregneerd hout in de gewenste kleur overschilderen
  • Beitsen is niet meer nodig, het impregneermiddel biedt voldoende bescherming

Geïmpregneerd hout dat in Nederland wordt verkocht en voldoet aan de strenge wetgeving met betrekking tot het gebruikte impregneermiddel, herken je aan het KOMO-keurmerk. Geïmpregneerd hout met het KOMO-keurmerk is overigens afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Zo weet je zeker dat de impact op het milieu zo beperkt mogelijk is.

Geïmpregneerd hout en kleuren

Zoals gezegd kun je geïmpregneerd hout in de gewenste kleur schilderen, maar dat is niet altijd nodig. Het bewerkte hout is namelijk al in diverse kleuren verkrijgbaar. Hout met een donkere kleur is wat minder duurzaam. Dat komt doordat er voor deze kleuren bij het impregneren van de dompeltechniek gebruik wordt gemaakt.

Geïmpregneerd hout en onderhoud

Het behandelde hout heeft onderhoud nodig om zijn mooie kleur te behouden. Hoewel de beschermende laag van het impregneermiddel bescherming tegen externe factoren biedt, zullen de weersinvloeden in de loop der jaren ervoor zorgen dat het hout langzaam maar zeker grijzer wordt.

Daarom is het belangrijk om eens in de paar jaar het hout te onderhouden. Bijvoorbeeld door een nieuwe verflaag aan te brengen. Zo zorg je ervoor dat het hout mooi op kleur blijft.


Gerelateerde artikelen

Wil je de gevel laten bekleden en overweeg

Met een overkapping verleng je het tuinseizoen. Op

Wil je een schutting, tuinhuis, vlonder of een


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!