Is je huidige trap toe aan een opknapbeurt of wil je dat de trap beter aansluit op de inrichting van je woning? Dan kan het bekleden van je trap met hout een mooie oplossing zijn. Door de vele houtsoorten is er namelijk altijd wel een houtsoort die goed bij de uitstraling van je interieur past. In dit blogartikel informeren we je over de mogelijkheden. Ook vertellen we je over de voordelen van een met hout beklede trap.

Geschikte houtsoorten voor de trap

Het gaat te ver om alle geschikte houtsoorten te benoemen waarmee je de trap kunt bekleden, daarom bespreken we enkele soorten die vaak worden toegepast:

  1. Eikenhout
  2. Mahoniehout
  3. Beukenhout
  4. Vurenhout

Eikenhout

Veel houten vloeren zijn van eikenhout gemaakt. Om voor een mooie overgang tussen de vloer en de trap te zorgen, wordt eikenhout daarom vaak voor het bekleden van de trap gebruikt. Eikenhout kan bij sommige houten vloeren speciaalzaken tot in wel 90 kleuren worden afgewerkt, is goed bestand tegen krassen en gaat jarenlang mee.

Er zijn diverse soorten eikenhout, bijvoorbeeld klassiek Frans eiken en rustiek Frans eiken. Iedere soort is herkenbaar aan zijn unieke houttekening en natuurlijke kleur.

Mahoniehout

Deze houtsoort heeft een donkere roodbruine kleur, waardoor het je trap een chique uitstraling geeft. Het hout heeft weinig oneffenheden en wordt daardoor niet alleen voor houten trappen, maar ook voor de afwerking van luxe auto’s en jachten gebruikt.

Beukenhout

Gaat je voorkeur uit naar een houtsoort met een lichte kleur? Dan is beukenhout een prima keuze. Beukenhout kan na verloop van tijd wat vergelen, daarom is het belangrijk om het hout met olie te behandelen.

Vurenhout

Deze houtsoort is afkomstig van de fijnspar en heeft een lichtbruine kleur. Omdat deze bomen veel voorkomen is het hout, in vergelijking met andere houtsoorten, goedkoop. Daartegenover staat dat vurenhout vaker onderhoud nodig heeft.

Wat zijn de voordelen van houten trapbekleding?

  • Indien de vloer en de trap van hetzelfde hout zijn, levert dat eenheid op in je interieur. Je kunt zelfs het legpatroon van de vloer in de trap door laten lopen.
  • Houten traptreden geven een warme en natuurlijke uitstraling aan je interieur.
  • Hout is eenvoudig schoon te maken.
  • De treden zijn goed bestand tegen krassen. Bij beschadigingen kunnen de traptreden geschuurd en gelakt worden, zodat ze er weer als nieuw uitzien.
  • Hout is een hernieuwbare bron, een houten trap is daardoor duurzaam.

Tip: koop je houten vloer en trap tegelijk

Zoals eerder gezegd, levert het een mooi aanzicht op als je een houten trap met een houten vloer combineert. Daarbij is het aan te raden om de vloer en de trap tegelijk bij één winkel te kopen en te laten installeren, want een mooie overgang van houten vloer naar trap creëren is vakwerk.

Op die manier bespaar je op de materiaal- en loonkosten. Bovendien is het prettig als je slechts één aanspreekpunt hebt voor zowel de trap als de vloer. Let er daarbij op dat de leverancier duurzaam hout levert, dus geen hout uit verre landen, zoals China. Dergelijk hout is vaak van minder goede kwaliteit en gaat daardoor minder lang mee.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!