Met een overkapping verleng je het tuinseizoen. Op warme dagen biedt de overkapping een schaduwrijke plek en op koude dagen zit je beschut waardoor je minder snel last hebt van de kou.
Wil je ook van die voordelen genieten en een overkapping bouwen? Dan is dit blog echt iets voor jou. We vertellen je onder andere welke soorten overkappingen je kunt bouwen, welk hout je daarvoor kunt gebruiken en met welke aandachtspunten je bij de bouw rekening moet houden.
Welke soorten overkappingen zijn er?
In hoofdlijnen zijn er 3 soorten overkappingen die het meest gebouwd worden:
- Vrijstaande overkappingen
- Overkappingen tegen het huis
- Pergola’s
Vrijstaande overkappingen
Het voordeel van een vrijstaande overkapping is dat je hem overal in de tuin kunt plaatsen. Al is het aan te raden om een plek te kiezen waar de zon schijnt, zodat je indien gewenst voor een deel in de zon kunt zitten of liggen.
Bij vrijstaande overkappingen is het belangrijk om niet te vergeten om zijwanden te maken die naar wens open- en dichtgeschoven kunnen worden. Zo kun je in de winter een beschutte plek creëren en in de zomer van een verkoelend briesje genieten.
Overkappingen tegen het huis
Met een overkapping tegen het huis vergroot je als het ware de woonkamer. Een belangrijk aandachtspunt hierbij, is dat je rekening houdt met de draagkracht van de gevel. Is de gevel niet sterk genoeg om het gewicht van de overkapping te dragen, plaats dan staanders die de overkapping bij de muur ondersteunen.
Pergola’s
Een pergola bestaat meestal uit vier staanders die via balken met elkaar verbonden zijn. Daarnaast worden er vaak enkele balken gebruikt om een zonnedoek over te spannen. Je kunt er ook voor kiezen om de balken met klimop of druiven te laten begroeien, zodat er een natuurlijk dak ontstaat.
Geschikte houtsoorten
De houtsoorten die het meest gebruikt worden om een overkapping mee te bouwen zijn eikenhout en Lariks Douglas hout.
Eikenhout
Eikenhout geeft je overkapping een prachtige rustieke uitstraling en gaat jarenlang mee. Een belangrijk aandachtspunt zijn de schroeven waarmee je de balken van de overkapping aan elkaar vastmaakt. Eikenhout bevat namelijk looizuur, waardoor je RVS-schroeven moet gebruiken om roesten te voorkomen.
Lariks Douglas hout
Lariks Douglas hout geeft je overkapping een authentieke en robuuste uitstraling. De prijs/kwaliteit verhouding is bijzonder gunstig waardoor je overkapping minder kost dan wanneer je eikenhout gebruikt.
De fundering
Een overkapping van hout heeft een behoorlijk gewicht. Om verzakkingen te voorkomen is het belangrijk om de staanders van de overkapping op betonpoeren te plaatsen. Naast het tegengaan van verzakkingen verlengen betonpoeren de levensduur van het hout.
Het dak
Voor vrijstaande overkappingen kun je het beste een houten dak maken dat je bijvoorbeeld met dakpannen afwerkt. Op die manier wordt het niet te warm als de zon op het dak schijnt.
Voor een overkapping die je tegen het huis aanbouwt is een glazen dak het beste. De reden hiervoor is omdat je anders te veel zonlicht uit de woonkamer wegneemt, waardoor het binnenshuis een donkere bedoeling wordt.
Het nadeel van een glazen dak is dat het tijdens zonnige dak al snel bloedheet kan worden onder de overkapping. Daarom is het aan te raden om zonnescreens direct op of onder het glas te monteren.
De grootte van de overkapping
Houd bij het ontwerpen van je overkapping rekening met het aantal mensen waarmee je onder het dak wilt kunnen zitten. Vergeet daarbij niet om voldoende ruimte voor een loungebank, BBQ en een tafel te reserveren, zodat het niet proppen wordt als je visite hebt.
Terrasoverkappingen en vergunningen
In de meeste gevallen mag je in Nederland zonder vergunning een overkapping plaatsen, mits je je aan de volgende regels houdt*:
- De overkapping is niet groter dan 30 vierkante meter en niet hoger dan 3 meter
- De overkapping is niet groter dan 50% van het tuinoppervlak
- De overkapping wordt niet als hoofdwoning gebruikt
- De overkapping is niet zichtbaar vanaf de straat
*Op het moment dat je dit artikel leest, kunnen de bovenstaande regels door veranderingen in de wet- en regelgeving gewijzigd zijn. Ons advies is om altijd bij je gemeente naar de actuele regelgeving te informeren. Op die manier weet je zeker dat je geen regels overtreed en kun je met een gerust hart jouw overkapping gaan bouwen.