• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Legpatronen voor houten vloeren

Houten vloeren kun je in diverse patronen leggen, ieder met hun eigen karakteristieke uitstraling. In dit artikel vertellen we je welke legpatronen er mogelijk zijn, inclusief mooie foto’s van de verschillende patronen. Zo kun je inspiratie opdoen voor de manier waarop jij je houten vloer gelegd wilt hebben.

Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is een klassiek legpatroon, maar dan met een moderne twist. Het is een iets drukker patroon dan de Hongaarse punt (over dit patroon vertellen we straks meer).

De vloerdelen worden trapsgewijs tegen elkaar gelegd, waardoor het visgraatpatroon ontstaat. Meestal worden visgraatvloeren van eikenhout gemaakt, maar een andere houtsoort is ook mogelijk.

Visgraatpatroon

Hongaarse punt

Bij het Hongaarse punt patroon worden de vloerdelen onder een hoek van 60 graden gelegd, waarbij de bovenzijde van de planken op elkaar aansluiten.

Hierdoor ontstaat een sergeantstreep in het vloerpatroon, waardoor je vloer een authentieke uitstraling krijgt.

Hongaarse punt legpatroon

Versailles patroon

Dit is zonder twijfel het meest chique legpatroon voor houten vloeren. Het Versailles patroon is gebaseerd op de vloer in het paleis van Versailles.

De houten vloerdelen worden in de vorm van klassieke houten tegels gelegd, waarbij het diagonale vlechtwerk wordt omringd door een vierkant kader van eikenhout.

Het Versailles patroon is niet alleen geschikt voor een klassiek interieur, maar past ook prima bij een strakke moderne inrichting.

Versailles legpatroon

Plankenpatroon

Het plankenpatroon is tijdloos en bijzonder goed geschikt om een ruimte langer of breder te laten ogen. Het gewenste effect wordt gecreëerd door de planken horizontaal of verticaal tegen elkaar aan te leggen.

Het plankenpatroon zorgt bovendien voor een rustige uitstraling, waardoor je aandacht naar de houttekening van de vloerdelen wordt getrokken.

Afhankelijk van de gewenste look en feel die je aan de vloer wilt geven, kun je de vloerdelen lang, kort, breed of smal laten maken. Alles is mogelijk.

Plankenpatroon

Kopshoutpatroon

Het kopshoutpatroon is opgebouwd uit kleine massief houten blokjes die uit de dwarsrichtingen van de boomstam worden gemaakt. Daardoor zie je de jaarringen van de boom in ieder blokje terug. De vloer is door het massieve hout zeer stevig en slijtvast.

Goed om te weten: een kopshoutvloer is één van de weinige vloeren die niet met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Als vloerverwarming dus echt een must voor je is, dan kun je beter voor een ander soort vloer kiezen.

Kopshoutpatroon

Advies over houten vloeren

Met een houten vloer kun je enorm veel kanten op. Je kunt kiezen uit verschillende legpatronen, zoals het visgraatpatroon of de Hongaarse punt, maar ook wat houtsoorten en kleurkeuze betreft is er veel mogelijk. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de verschillende ruimtes in huis met elkaar te verbinden door in iedere ruimte voor dezelfde vloer en hetzelfde legpatroon te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie houten vloer in de woonkamer die doorloopt in de keuken, zodat de vloer in de keuken hetzelfde is en er eenheid in het interieur ontstaat.

Neem daarom geen overhaaste beslissing en laat je eerst goed adviseren door een specialist in houten vloeren voordat je een houten vloer aanschaft. Zo weet je zeker dat je de vloer kiest die het beste bij jouw wensen en smaak past.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!