• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kleine gaatjes in hout? Zo herken je houtworm

Wanneer er kleine gaatjes in hout zitten (ook wel ‘pinholes’ genoemd), kan dat een teken zijn dat er houtwormen aanwezig zijn. De houtwormen kunnen het hout flink beschadigen. Daarom is het goed om te weten welke soorten houtwormen er zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Soorten houtwormen die de gaatjes in het hout maken

Allereerst is het goed om te weten dat ‘houtworm’ een verzamelnaam is voor de larven van verschillende soorten houtwormkevers. Er zijn verschillende soorten houtwormen die voor gaatjes in het hout zorgen.

Je kunt de soorten onderverdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders leven van de sappen van de boom waarin ze leven en sterven daardoor wanneer de boom gekapt wordt. Drooghoutboorders zitten, zoals de naam al aangeeft, in droog hout. Oftewel gekapt hout.

Nathoutboorders en drooghoutboorders herkennen

Wanneer je kleine gaatjes in het hout ziet, maar er geen hoopje boormeel bij het gaatje aanwezig is, dan weet je dat je met nathoutboorders te maken hebt. De kleur van de gaatjes is zwart of grijs, dat komt door het verkleuren van het hout.

De aanwezigheid van drooghoutboorders merk je op aan de hoopjes boormeel die bij de gaatjes ligt. Bovendien zijn de houten gaatjes nog niet verkleurd.

Wat kun je tegen houtworm doen?

Als je geconstateerd hebt dat de gaatjes in het hout door nathoutboorders zijn veroorzaakt, dan hoef je in principe niks te doen. De houtwormen zijn immers niet meer aanwezig.

Bij drooghoutboorders moet je wel actie ondernemen. Doe je dat niet, dan ontstaat er steeds meer schade aan het hout. Wanneer het aantal gaatjes beperkt is, kun je het aangetaste hout met een houtwormbestrijdingsmiddel behandelen en het hout vervolgens met stretchfolie inpakken.  Een milieuvriendelijkere oplossing is het beitsen van het hout.

Wees je er echter van bewust dat houtwormen zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Schakel dan een ongediertebestrijder in.


Gerelateerde artikelen

Is je lamelparketvloer niet meer zo mooi? Of

Door te veel vocht kan je houten vloer

Hoewel een houten tafel een echte eyecatcher kan


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!