• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Houtsoorten voor houten vloeren

Een houten vloer is een aanwinst voor je woning of pand. Het hout zorgt voor sfeer in de ruimte en doordat er tientallen houtsoorten zijn waarmee je de vloer kunt leggen, is er altijd wel een soort die aansluit bij je smaak en budget. Om je op weg te helpen bij het maken van een keuze, bespreken we hieronder een aantal populaire houtsoorten.

Frans eiken

Deze houtsoort heeft een rustige structuur en kun je herkennen aan het vlammenpatroon en de kleine kattenpootjes (kleine kwastjes) in het hout. Frans eiken heeft een geel tot bruine cognac-achtige kleur, waardoor het een warme uitstraling aan de ruimte geeft.

Classique Frans eiken

Classique Frans eiken herken je aan de grote noesten en delen van het hart van de boom die terugkomen in de structuur van het hout. Deze houtsoort heeft een geelbruine cognackleur, die in combinatie met de structuur van het hout uitstekend past in boerderijen en oudere woningen.

Rustiek Frans eikenhout

Dit is de meeste populaire houtsoort onder de eiken vloeren. Je herkent rustiek Frans eikenhout aan de kattenpootjes in de structuur van het hout en aan de geel tot bruine cognacachtige kleur. Het fijne aan het eikenhout is dat je het intensief kunt dweilen (als dat gewenst is), de vloer kan dat prima verdragen.

Wit Amerikaans eiken

Wit Amerikaans eiken herken je aan de iets grove tekening met weinig knoesten en zijn bleek geelbruine tot middelbruine kleur. Het is een lichtgekleurde houtsoort, zeker in vergelijking met Frans eiken.

Rood Amerikaans eiken

Deze houtsoort is te herkennen aan de zalmroze tint en het vlammenpatroon. Mede daardoor is het zeer populair in de Verenigde Staten. Voor de afwerking van het hout wordt naturel olie gebruikt, zodat de vlammenpatronen goed tot hun recht komen.

Amerikaans notenhout

Amerikaans notenhout heeft een iets donkere bruine kleur. Daarmee zorgt het hout voor een chique en warme uitstraling. Doordat het hout een gelijkmatige structuur heeft, bevat het nauwelijks oneffenheden.

Amerikaans kersenhout

Dit hout heeft een schitterende structuur, te herkennen aan de kleine kattenpootjes of een vleugje spint. Spint is wit hout, dat tussen het kernhout en de bast van een boomstam zit. Amerikaans kersenhout heeft een lichte tot donkere roodbruine kleur, waardoor het een warme sfeer aan de ruimte geeft.

Hard maple

Hard maple wordt van de esdoorn gemaakt en is afkomstig ut Canada en Noord-Amerika. Het hout heeft een witte tot crème achtige kleur en een strakke houttekening. Daardoor past het bij uitstek in een modern interieur.

Pitch pine

Een vloer die van Pitch pine is gemaakt, is te herkennen aan een vlamtekening. Het hout is zeer sterk en heeft een lichtbruine kleur die in de loop der jaren wat donkerder kan worden. Leuk weetje: ‘Pitch’ betekent ‘hars’. Pitch pine bevat veel hars, waaraan de houtsoort zijn naam te danken heeft.

Robijn

Deze houtsoort is afkomstig uit het Amazonegebied en is daardoor een tropische houtsoort. De kleur van het hout kan variëren, van zachtroze tot een licht roodbruine kleur. Robijn heeft nauwelijks een zichtbare houttekening en is zachter dan eikenhout. Bovendien kan het hout na verloop van tijd verkleuren. Het gebruik van vloerkleden is daardoor af te raden.

Houten vloeren en vloerverwarming

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om met vloerverwarming te combineren. Zo is Frans eiken bij uitstek geschikt voor vloerverwarming en is wit Amerikaans eiken dat juist niet. Kortom, kijk bij het oriënteren niet alleen naar kleur, structuur en de prijs, maar ook naar of het hout met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Meer houtsoorten

Naast de besproken houtsoorten, zijn er nog veel meer soorten hout waarmee je een houten vloer kunt leggen. Wil je het volledige aanbod bekijken? Bezoek dan een speciaalzaak in houten vloeren. Zo kun je ook direct het hout voelen en beter bepalen welke houtsoort het beste bij jouw wensen past.


Gerelateerde artikelen

In een recent onderzoek door Uipkes Houten Vloeren,

Er zijn enorm veel verschillende houtsoorten. Om het


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!