• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Houten vlonder schoonmaken (praktische tips)

Hoewel het winter is, hebben we op dit moment vooral te maken met herfstachtig weer. Door de vele regenachtige dagen worden houten vlonders snel vies en kun je last krijgen van algen die voor gladheid zorgen. Het is daarom belangrijk om de houten vlonder schoon te maken, zodat ongelukken worden voorkomen.

Gebruik een harde bezem en water

Vuil en de algen worden zachter als ze nat zijn, waardoor je de vlonder makkelijk schoon kunt maken. Gooi daarom een emmer water over de vlonder en veeg het hout met een harde bezem schoon.

Let op: Gebruik nooit een hogedrukspuit om het hout nat te maken. Door de hoge druk waarmee het water op de planken wordt gespoten, spuit je de nerven van het hout open, zodat alg en vuil zich makkelijker aan het hout kunnen hechten.

Gebruik Biogroen voor hardnekkige groene aanslag

Lukt het niet om de groene aanslag van het hout met een bezem te verwijderen? Dan kun je een middeltje gebruiken, bijvoorbeeld Biogroen van het merk BioAKTIEF. Dit middel is natuurvriendelijk en laat een impregneerlaagje achter op het hout wat een beschermend effect geeft. Meer informatie over BioAKTIEF en Biogroen vind je hier.

Zorg voor regelmaat in het schoonmaken

Maak de vlonder in de herfst en in de winter maandelijks schoon om te voorkomen dat algen gaan groeien. Soms kan het nodig zijn om de vlonder vaker schoon te maken of juist minder. Ligt je vlonder bijvoorbeeld op het zuiden, dan heb je relatief veel zonuren en minder snel last van gladheid op de houten planken.

Kies voor hout zonder diepe groeven

Wanneer je al een vlonder hebt, heb je weinig aan deze tip. Maar als je de vlonder nog moet aanleggen, kies dan voor hout zonder diepe groeven. Dat is in eerste instantie misschien een vreemde gedachte, want groeven gaan gladheid vaak tegen. Toch is dat bij houten vlonders anders. Vuil en algen kunnen namelijk eenvoudig in de groeven komen, waardoor de vlonder sneller glad wordt en bovendien lastiger is schoon te maken.

Houten vlonders en onderhoud

Naast het schoonmaken van de houten vlonder, is het belangrijk om het hout zo nu en dan te onderhouden zodat het langer mee gaat. Hiervoor kun je de planken met speciale olie behandelen. De olie zorgt ervoor dat het hout zijn natuurlijke kleur weer terugkrijgt en behoud. Niet iedere olie is geschikt voor houten vlonders. Doe daarom altijd navraag bij de leverancier van de vlonder, zodat je weet welk product je moet gebruiken.

Grijze vlonderplanken

Omdat een houten vlonder jarenlang, dag in dag uit, aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld, kan het gaan vergrijzen. Gelukkig kun je het vergrijzen vrijwel geheel herstellen met een hout ont-grijzer. Net zoals bij de olie waarmee je de vlonder kunt onderhouden, geldt ook hier het advies om aan de leverancier van de vlonder te vragen welk middel je moet gebruiken voor de houtsoort waarmee de vlonder is gemaakt.


Gerelateerde artikelen

Is je lamelparketvloer niet meer zo mooi? Of

Door te veel vocht kan je houten vloer

Wanneer er kleine gaatjes in hout zitten (ook


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!