• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Houten keuken kopen, alles wat je moet weten

Met een houten keuken geef je een warme en natuurlijke uitstraling aan je interieur. Daardoor past de keuken perfect bij een landelijke interieurstijl. Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn er veel opties als je een houten keuken wilt aanschaffen. Ook is er een aantal voor- en nadelen aan houten keukens verbonden. In dit blogartikel vertellen we je er alles over, zodat je straks goed voorbereid de juiste aankoopbeslissing kunt nemen.

Soorten houten keukens

Bij een ‘standaard’ houten keuken zijn alleen de fronten van hout gemaakt, de binnenzijden van de kasten zijn van een ander materiaal. Let hier dus goed op als je je gaat oriënteren. Je kunt ook voor een keuken van massief hout kiezen, waarbij de gehele keuken van hout is gemaakt. De prijs van een massief houten keuken is daardoor logischerwijs hoger dan de prijs van de standaard modellen.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen het aanrechtblad of de keukendeurtjes van hout te maken. Op die manier kun je andere materialen, zoals natuursteen, met hout combineren. Je keuken krijgt daardoor een moderne uitstraling.

Veelgebruikte houtsoorten

Als je een houten keuken gaat aanschaffen, dan heb je keuze uit vele houtsoorten. Eén van de populairste soorten is eikenhout, dat komt onder andere doordat het hout een rustige uitstraling aan je keuken geeft. Wil je een moderne en strakke look aan je keuken geven? Dan is notenhout een goed alternatief. Notenhout heeft duidelijk zichtbare jaarringen en een fijn strepenpatroon. Andere geschikte houtsoorten waarvan de keuken kan worden gemaakt zijn:

  • Ahornhout
  • Berkenhout
  • Kersenhout
  • Sparrenhout

Naast de uitstraling die een houtsoort aan je keuken geeft, heeft het soort hout ook gevolgen voor de prijs. Zo is notenhout bijvoorbeeld duurder dan Ahornhout.

De voordelen van houten keukens

Hoewel een houten keuken doorgaans duurder is dan een keuken die van kunststof of MDF is gemaakt, krijg je er diverse voordelen voor terug. Zo is een beschadiging aan een houten keukenblad relatief eenvoudig te repareren. Dat is bij een kunststof keukenblad een stuk lastiger. Daarnaast blijft hout veel langer mooi dan andere materiaalsoorten, waardoor je keuken er ook na 10 jaar nog steeds mooi bijstaat.

Een andere voordeel van hout, is dat het materiaal goed bewerkbaar is. Daardoor zijn er veel mogelijkheden voor de afwerking. Wil je een sierlijke bewerking? Geen probleem. Liever strak afgewerkt hout? Dat is ook mogelijk. Naast de vele houtsoorten waaruit je kunt kiezen, heb je dus ook veel mogelijkheden om de afwerking van de keuken af te stemmen op de rest van het interieur.

De nadelen van houten keukens

Hoewel een houten keuken vooral veel voordelen heeft, is er ook een nadeel. Als het hout van de keuken onbehandeld is, dan is het niet waterdicht en is het gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Daardoor kunnen de fronten krimpen of uitzetten. Meestal wordt het hout in de fabriek al behandelt om dit te voorkomen, maar doe hier voor de zekerheid navraag naar. Verder zijn er geen nadelen waarmee je rekening hoeft te houden.

Inspiratie opdoen voor houten keukens?

Houten keukens zijn in verschillende houtsoorten en kleuren leverbaar. Oriënteer je daarom goed op de mogelijkheden, zodat je een keuken kiest die goed bij je past. Gelijk inspiratie opdoen? Bekijk dan eens de websites van Tielemans en de DB KeukenGroep.

Houten keukens en houten vloeren

Om de landelijke uitstraling van je keuken compleet te maken, is de combinatie van een houten keuken met een houten vloer aan te raden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een vloer van hout bijzonder geschikt voor de keuken. De vloer wordt namelijk met een beschermede olielaag afgewerkt, zodat het oppervlak tegen vocht en vuil wordt beschermd.

Let bij je keuze voor de vloer op de kleur, de houtsoort en het contrast tussen de keuken en de vloer. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor houten keukenvloeren? Klik hier.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!