• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Houten gevelbekleding: de voor- en nadelen

Wil je de gevel laten bekleden en overweeg je om voor houten gevelbekleding te kiezen? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn. In dit blog vertellen we je het, zo kun jij straks een weloverwogen beslissing nemen.

De voordelen van houten gevelbekleding

Gevelkleding van hout biedt meer voordelen dan nadelen. Dit zijn ze:

Duurzame keuze

Hout is een hernieuwbare bron, waardoor gevelbekleding van hout duurzamer is dan bekleding die van andere materialen is gemaakt, zoals kunststof of metaal.

Daarbij moeten we wel de volgende kanttekening maken: hout is alleen een duurzame keuze indien het uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Dat zijn bossen waarbij bomen selectief gekapt worden. Na de kap wordt er meteen een nieuwe boom geplant, zodat het bos behouden blijft.

Warme en natuurlijke uitstraling

Het natuurlijke karakter van hout geeft je woning een warme en authentieke uitstraling. Bovendien past hout bij alle soorten woningen: modern, landelijk of klassiek. Dat komt mede doordat houten gevelbekleding in vele soorten en maten leverbaar is.

Tip: wil je ook binnenshuis van de warme en natuurlijke uitstraling van hout genieten? Kies dan voor een vloer van hout. Houten vloeren zijn leverbaar in tal van houtsoorten en afwerkmogelijkheden. Daardoor is er altijd een passende vloer voor ieder interieur te vinden.

Eenvoudig te plaatsen

Gevelbekleding is eenvoudig te plaatsen. Bovendien is het mogelijk om losse planken te vervangen indien dat nodig mocht zijn. Reparaties zijn doordoor goedkoop, snel en eenvoudig uit te voeren.

Goede isolatie

Hout zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft. Hoewel iedere houtsoort een isolerende werking heeft, staat met name thermisch gemodificeerd hout bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen.

De nadelen van houten gevelbekleding

Hoewel gevelbekleding van hout met name voordelen biedt, zijn er ook twee belangrijke nadelen te benoemen:

  • Door de weersomstandigheden vergrijst het hout. Dit is normaal en kan geen kwaad, maar niet iedereen vindt het even mooi.
  • Hout heeft onderhoud nodig. Zeker voor een gelijkmatige vergrijzing van het hout is het van belang dat je het hout regelmatig met speciale beits behandeld.

Geschikte houtsoorten voor gevelbekleding

Nu je weet wat de voor- en nadelen van houten gevelbekleding zijn, is het goed om te weten dat niet iedere houtsoort als gevelbekleding kan worden gebruikt.

 Dit zijn de twee houtsoorten die geschikt zijn om de gevel mee te bekleden:

  • Hardhout (zoals Merbau of Padoek)
  • Thermisch behandeld hout (zoals grenen of vurenhout)

Hardhout

Hardhout zijn alle houtsoorten met een duurzaamheidsklasse 1 of 2. De klasse zegt iets over de levensduur, vormvastheid en de weerstand van het hout. Hardhout hoeft in principe niet behandeld te worden.

Thermisch behandeld hout

Thermisch behandeld hout is eigenlijk geen houtsoort. Zoals de term al aangeeft gaat het om een behandeling, een verhittingsbehandeling om precies te zijn. Door het verhitten kunnen ook minder duurzame houtsoorten als gevelbekleding worden gebruikt.

Neem de tijd om je te oriënteren

Zoals je hebt kunnen lezen biedt een houten gevelbekleding tal van voordelen en heb je keuze uit diverse houtsoorten. Ons advies is dan ook om de tijd te nemen om je te oriënteren op de mogelijkheden. Bekijk bijvoorbeeld op Pinterest voorbeelden van gevels die met hout bekleed zijn of ga langs bij een specialist in houten gevelbekleding.


Gerelateerde artikelen

Met een overkapping verleng je het tuinseizoen. Op

Wil je een schutting, tuinhuis, vlonder of een

Als je in de bouwmarkt bent geweest, heb


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!