Wil je een schutting, tuinhuis, vlonder of een andere constructie van hout in je tuin bouwen, dan is het belangrijk om uit het ruime aanbod van houtsoorten de juiste soort te kiezen.

Maar hoe doe je dat? Dus waar moet je rekening mee houden? Om je daarbij te helpen, vertellen we je in dit artikel meer over de levensduur van hout, geven we je voorbeelden van geschikt hout voor buitengebruik en vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat het hout langer mooi blijft.

Hout en levensduur

De levensduur van het hout wordt onder andere bepaald door omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan vocht en de buitentemperatuur.

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het hout gaat schimmelen. De ene houtsoort is beter bestand tegen de factoren dan de andere soort, waardoor de levensduur van houtsoorten kan verschillen.

Om duidelijkheid te scheppen over hoe lang een houtsoort ongeveer mee kan gaan, zijn er vanuit de Europese Unie duurzaamheidsklassen opgesteld.

Er zijn vijf scores. Eén is zeer duurzaam, vijf is niet duurzaam. Aan de hand van de score weet je dus of een houtsoort geschikt is voor wat je er mee wilt bouwen.

Voor het gemak hebben we in de onderstaande tabel de duurzaamheidsklassen, levensduur en houtsoorten voor je uiteen gezet.

Duurzaamheidsklasse

Levensduur

Voorbeelden houtsoorten

Duurzaamheidsklasse 1

(zeer duurzaam)

25 jaar of langer

Azobé, Padouk en Ipé

Duurzaamheidsklasse 2

(duurzaam)

15 - 25 jaar

Kastanje, Eik en Western Red Cedar

Duurzaamheidsklasse 3

(matig duurzaam)

10-15 jaar

Notenhout, Douglas en Tigerwood

Duurzaamheidsklasse 4

(weinig duurzaam)

5-10 jaar

Grenenhout en Vurenhout (onbehandeld)

Duurzaamheidsklasse 5

(niet duurzaam)

5 jaar of korter

Essen, Esdoorn en Beukenhout

Meer informatie over de duurzaamheidsklassen vind je hier.

De levensduur van hout voor buiten verlengen

De grootste vijand van hout is vocht. Wil je dat het hout langer meegaat, dan is het belangrijk om het hout tegen vocht te beschermen. Dat kan op de volgende manieren:

  • Schilderen
  • Beitsen
  • Oliën

Je kunt er ook voor kiezen om geïmpregneerd hout te kopen. Impregneren is het proces waarbij er onder een hoge druk een chemische stof op het hout wordt aangebracht die het hout beschermd. Daardoor wordt het hout minder vatbaar voor schimmels. 

Door hout te impregneren kan ook minder duurzaam hout, zoals bijvoorbeeld vurenhout, langer meegaan. Lees meer over houtverduurzaming.

Toepassingen die de levensduur van hout verkorten

Los van de houtsoort die je gebruikt en de beschermlaag tegen vocht, zijn er bepaalde toepassingen en omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat de levensduur van het hout wordt verkort:

  • Liggende houtdelen, zoals dorpels en vlonders, worden zwaar belast doordat water relatief lang op het hout blijft liggen.
  • Hout dat direct in contact met de grond staat wordt zwaarder belast door vocht, waardoor er sneller schimmelgroei kan ontstaan.
  • Wanneer de stand van het grondwater stijgt, worden houten palen zwaar belast door het vocht en de schimmels die in de grond aanwezig zijn.

Helaas kun je weinig doen tegen de omstandigheden die de levensduur van het hout verkorten. Kies daarom altijd voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse als je het hout liggend, op de grond of in de grond wilt toepassen. Op die manier heb je zo lang mogelijk plezier van het hout!


Gerelateerde artikelen

Wil je de gevel laten bekleden en overweeg

Met een overkapping verleng je het tuinseizoen. Op

Als je in de bouwmarkt bent geweest, heb


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!