• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hout behandelen: welke middelen zijn geschikt?

Omdat hout een natuurproduct is, vergrijst het snel wanneer je het onbehandeld aan de weersinvloeden blootstelt. Daarom is het belangrijk om het hout te behandelen zodat het zijn mooie uitstraling behoud. In dit blogartikel vertellen we je over alle geschikte middelen, inclusief de voor- en nadelen per middel.

Hout met beits behandelen

Door beits op het hout aan te brengen bescherm je het hout tegen weersinvloeden. Beits is in verschillende kleurenvariaties verkrijgbaar, ook kleurloos (dus transparant).

Wanneer je de originele kleur van je hout wilt behouden en het hout tegen weersinvloeden wilt beschermen, dan is beits een uitstekend middel.

Maar beits heeft ook nadelen. Zo kan de laag lang blijven afgeven en plakkerig aanvoelen. Daardoor is het middel wat minder geschikt om bijvoorbeeld je houten vlonder mee af te werken.

Goed om te weten voor als je naar de winkel gaat om beits te kopen: beits wordt ook wel ‘lazuurverf’ genoemd. ‘Lazuur’ is Duits voor ‘beits’.

Hout met Exterior Oil van Woca behandelen

Exterior Oil van Woca is, net zoals beits, in een transparante variant en in diverse kleuren verkrijgbaar. Het middel heeft een matte uitstraling. Ideaal voor als je een glimmende laag op het hout niet mooi vindt. Je kunt het middel zowel op ruw als geschaafd hout toepassen.

Bij een beschadiging aan de laag is het plaatselijk bijwerken geen probleem. Het nadeel van Exterior Oil is dat het middel geen UV filter heeft, waardoor je het hout jaarlijks zult moeten behandelen. Sommige Exterior Oil kleuren hebben wel een UV filter. Besluit je dus om je hout met een kleur te behandelen? Doe dan eerst even onderzoek of de gekozen kleur een UV filter heeft.

Hout met verf behandelen

Het verven van hout is nog altijd een van de meest toegepaste manieren om je hout te behandelen en tegen de weersinvloeden te beschermen. Het grote voordeel van verven is dat er enorm veel kleuren beschikbaar zijn. Bovendien zorgt de verf ervoor dat oneffenheden in het hout minder goed zichtbaar worden.

Maar verven heeft ook nadelen. Allereerst kun je beschadigingen in de verflaag niet bijwerken, omdat er dan een zichtbaar kleurverschil ontstaat ten opzichte van de onbeschadigde laag. Bovendien is het voor een goede bescherming van het hout van belang dat je meerdere verflagen aanbrengt. Verven is daardoor een tijdrovende klus.

Tot slot zorgt de verflaag ervoor dat de houttekeningen minder goed zichtbaar zijn. Dat doet afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van het hout.


Gerelateerde artikelen

Is je lamelparketvloer niet meer zo mooi? Of

Door te veel vocht kan je houten vloer

Wanneer er kleine gaatjes in hout zitten (ook


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!