• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe kan ik mijn houten vloer een andere kleur geven?

Als je een houten vloer hebt en de kleur niet meer naar je zin is, is het in veel gevallen mogelijk om de vloer een andere kleur te geven. Daarvoor moet eerst de oude afwerklaag worden verwijderd, dus de vloer moet geschuurd worden.

Het voordeel daarvan, is dat lichte beschadigingen aan de vloer worden weggeschuurd. Na het schuren moet de vloer van een nieuwe afwerklaag worden voorzien. Aan de afwerklaag kan een kleurpigment worden toegevoegd, zodat je vloer de gewenste nieuwe kleur krijgt.

Welke afwerkingen zijn er voor houten vloeren?

Een houten vloer kan worden afgewerkt met:

  • Lak
  • Was
  • Olie

Iedere afwerklaag heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en mogelijkheden voor wat betreft het kleuren van de houten vloer.

Houten vloer afgewerkt met lak

Een afwerklaag van lak beschermd je houten vloer bijzonder goed tegen beschadigingen en vlekken. Dat komt omdat de laklaag op het hout ligt.

Je loopt dus niet op het hout, maar op de laklaag. Met name op vloerdelen waar veel over wordt gelopen kunnen er op den duur zichtbare slijtageplekken ontstaan.

Goed om te weten: een lakvloer kun je niet plaatselijk lakken om slijtageplekken te herstellen. Je zult de gehele vloer opnieuw moeten schuren en lakken. Het aantal kleuren dat aan de lak kan worden meegegeven is beperkt.

Om de laklaag zo lang mogelijk mooi te houden kun je de vloer regelmatig stofzuigen en dweilen.

Houten vloer afgewerkt met was

Een houten vloer die met was is afgewerkt heeft een natuurlijke uitstraling. De was trekt het hout in en vormt een beschermlaagje.

Het grote voordeel van een afwerklaag van was, is dat je de laag plaatselijk kunt bijwerken. Het nadeel is dat was gevoelig is voor water. Dweilen is dus niet mogelijk. Een ander nadeel is dat het aantal kleurmogelijkheden beperkt is.

Houten vloer afgewerkt met olie

Olie geeft hout, net zoals was, een zeer natuurlijke uitstraling. De olie trekt in het hout en na het uitharden vormt het een beschermlaagje voor de vloer.

Het voordeel van olie is dat er natuurlijke kleurpigmenten aan kunnen worden toegevoegd. Daardoor zijn er vele kleurmogelijkheden. Veel meer dan bij een afwerklaag van lak of was.

Houten vloeren die met olie zijn afgewerkt zijn uitstekend te dweilen. Sterker nog, als je ze met een natuurlijke zeep dweilt, wordt het hout mooier!

Bovendien kun je de olielaag plaatselijk bijwerken. Ideaal voor als er op vloerdelen waar veel op wordt gelopen slijtageplekken ontstaan.

Welke factoren zorgen ervoor dat je houten vloer verkleurt?

Daglicht en het bewandelen van houten vloeren, zorgen ervoor dat de houten vloerdelen verkleuren. Echter, de afwerklaag heeft invloed op de mate waarin het hout verkleurt. Hoe meer kleur er in de afwerklaag zit, hoe minder de vloer zal verkleuren.

De invloed van lichtinval, legpatronen en het interieur

Iedere houten vloer is uniek, dus de kleuren van verschillende vloeren zullen nooit helemaal gelijk zijn. Bovendien hebben de lichtinval, het legpatroon van de vloerdelen en het interieur ook invloed op hoe de kleur naar voren komt.

Lees ook http://eikenvloereneiken.nl/eiken-vloer-andere-kleur-geven/ om meer inspiratie op te doen voor het veranderen van de kleur van je houten vloer.


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!