• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een houten vloer in je appartement: belangrijke informatie

Heb je een appartement en wil je een houten vloer, zonder je buren tot last te zijn? Dat kan! In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt (in verband met geluidsoverlast), is een houten vloer wel degelijk geschikt voor appartementen. Waar het om gaat, is dat de vloer op de juiste manier wordt gelegd en dat je de juiste ondervloer gebruikt.

Moet ik een houten vloer in mijn appartement zwevend of verlijmd leggen?

Een houten vloer kan op twee manieren worden gelegd: zwevend of vast. Voor appartementen is het belangrijk om de houten vloer zwevend te leggen, zodat het contactgeluid gereduceerd wordt.

Tussen de houten vloer en de vaste vloer moet een ondervloer worden gelegd. De ondervloer zorgt niet alleen voor geluidsreductie, maar ook voor een egaal oppervlak waarop de houten vloer gelegd kan worden.

Kies altijd voor een TNO-gecertificeerde ondervloer, zodat je er zeker van kunt zijn dat de geluidsreductie correct is. Vaak is het vanuit de VvE of de woningbouwcoöperatie ook verplicht om voor een TNO-gecertificeerde ondervloer te kiezen.

Houten vloeren in appartementen en geluidsoverlast

Om geluidsoverlast in appartementen tegen te gaan, heeft de Nederlandse Stichting Geluidshinder een grenswaarde opgesteld. Concreet mag er niet meer dan 10 decibel aan contactgeluid naar je onderburen gaan.

Echter, een Vereniging van Eigenaren of de woningbouwcoöperatie hanteert meestal een hogere grenswaarde van rond de 20 decibel.

Informeer daarom altijd naar de geluidsnorm bij je VvE of woningbouwcoöperatie voordat je een houten vloer gaat kopen. Zo weet je waar je rekening mee moet houden.

Leginstructies voor een houten vloer in je appartement

Wil je zelf je houten vloer in je appartement leggen? Dan kan, mits je je aan de leginstructies houdt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Maak de ruimte leeg en zorg dat de vaste vloer schoon is.
  • De vaste vloer mag over een afstand van 1,5 meter niet meer dan 5mm in hoogte verschillen.
  • Zorg voor een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40-70 procent.
  • Zorg voor een temperatuur van tussen de 15 en 20 graden.

Voor alle instructies, kun je de zelfleginstructies van Uipkes Houten Vloeren gebruiken. Succes!


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!