• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een badkamer met houten vloer, kan dat?

Houten vloeren van gelaagd parket, ook wel lamelparket genoemd, zijn geschikt om in de badkamer te leggen. Uiteraard tot aan de ruimte waar je doucht. Het douchen kan niet op een houten vloer.

Na het douchen kun je zonder je af te drogen over de vloer lopen. Een beetje nattigheid kan de vloer uitstekend verdragen. Sterker nog, je kunt de vloer zelfs iedere dag dweilen als je dat zou willen. Door het dweilen maak je de vloer niet alleen schoon, maar onderhoud je hem ook.

De vele mogelijkheden van lamelparket

Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die uit meerdere lagen bestaan. De bovenste laag, ook wel de toplaag genoemd, is meestal van eikenhout gemaakt. Maar je kunt ook voor andere houtsoorten kiezen, zoals jatoba, notenhout en robijn.

Naast de keuze in houtsoort heb je ook veel keuze in de afwerking van de vloer, waardoor hij altijd in de gewenste kleur kan worden geleverd.

Bovendien is lamelparket geschikt om met vloerverwarming te combineren. Dat is lekker comfortabel als je onder een warme douche vandaan komt! Lees hier meer over de voordelen van een houten vloer met vloerverwarming.

Massief houten vloeren en badkamers

Massief houten vloeren zijn niet geschikt om in badkamers toe te passen. Dat komt doordat massief hout niet goed bestand is tegen de grote verschillen in luchtvochtigheid die in de badkamer optreden.

Ook is direct contact met water niet bevorderlijk voor het behoud van de vloer, omdat er daardoor problemen kunnen ontstaan met het uitzetten en het krimpen van het hout.

Legpatronen voor houten vloeren

Om je badkamer de gewenste uitstraling te geven heb je naast verschillende houtsoorten en afwerklagen ook keus uit diverse legpatronen. Legpatronen die vaak worden toegepast, zijn:

  • De visgraat vloer
  • De Hongaarse punt
  • Het planken patroon

Visgraat vloeren

Bij dit legpatroon worden de linker en rechter vloerdelen onder een hoek van negentig graden gelegd.  Aan de bovenzijde van de plank wordt de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de andere plank aangelegd, waardoor het visgraat patroon ontstaat.

Hongaarse punt

Vind je het visgraat patroon te druk? Dan is de Hongaarse punt een goed alternatief. De vloerdelen worden onder een hoek van zestig graden gelegd, zodat de bovenzijde van de planken op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaan sergeantstrepen die kenmerkend zijn voor de Hongaarse punt.

Planken patroon

Het planken patroon is het meest bekende en toegepaste legpatroon. De planken hebben aan de lange zijde van de vloerdelen een schuine rand, ook wel de V-naad genoemd, zodat de planken mooi op elkaar aansluiten.

Leg de houten vloer door naar het toilet

Wanneer je de houten vloer in de badkamer hebt doorgelegd, is het aan te raden om de vloer ook in de toiletruimte door te leggen. Op die manier heb je overal dezelfde vloer liggen.

Het enige aandachtspunt is dat je de houten vloer in het toilet meerdere keren met lak moet behandelen. De laklaag voorkomt dat vuil in het hout kan trekken en maakt het gemakkelijk om de vloer schoon te maken.

Houten vloer in toilet

Bezoek een houten vloeren specialist

Hoewel we je in dit artikel alle belangrijke informatie hebben gegeven over het toepassen van een houten vloer in de badkamer, adviseren we je om aanvullend een houten vloeren specialist te bezoeken.

In de showroom kun je de diverse houtsoorten, legpatronen en afwerkmogelijkheden in het echt zien. Daardoor krijg je een beter beeld van hoe de vloer er straks uitziet en kun je een weloverwogen koopbeslissing maken. Succes!


Gerelateerde artikelen

Is je houten vloer niet meer te herstellen?

Een houten vloer van lamelparket kun je uitstekend

Als je in Google zoekt op ‘wat kost


Wil je een gastblog plaatsen? Neem contact op!